CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Time

Friday, April 3, 2009

Cerita part paling best keje offshore

Ok adik2..malam ni abg xde keje nk wat..so abg update lg blog abg..Kali ni abg nk cerita tentang perkara yg paling best bg org keje offshore (selain check baki akaun hujung bulan).
Bagi abg la kan, part ni la paling best bg org keje offshore..x kira la regular or contract. Tp bab contractor abg xtau la cemana, pasal ada yg xnk balik hatta dh 4-5 minggu kat laut. Diorang jiwa besi agaknya. Abg xleh dok lama2 kat offshore..nnt adik abg marah...
Sebenarnya gamba ni abg amik tahun 2007 lg. Gamba ni abg amik masa dlm chopper dlm perjalanan dr platform ke darat. Maksudnya abg dh nk balik darat la tu..dh expired masa kat laut. Dulu2 abg mmg cukup 2 minggu kat laut..kadang2 je balik 1 or 2 hari awal. Tp sejak abg wat training kat sini, x penah lg abg cukup 14 hari. Paling koman pn mesti awal 2 hari balik..paling ganas 4 hari je. Kalo lama2 nnt dapur abg x berasap pasal kat umah abg pakai dapur gas je. Nk tunggu berasap time bbq la..(bbq konon padahal bakar ikan tawar wat cicah budu).
Ok adik2 semua belek2 gamba la ye. Memula skali abg nmpk ada platform kat bwh. So abg snap la platform tu smbil melintasi beliau. Abg pn x pasti platform apa ni..tp rasanya An***. ye la kot..






Lepas je platform tu..abg x amik gamba dh. Abg layan blues je...biasanya pn x kira on da way dtg or balik, naik chopper x smpai 5 minit abg dh terlelap. 5 minit nk smpai baru terjaga. Biasanya perjalanan mengambil masa 45 - 60 min kalo non-stop. Tu depends on jenis chopper & kelajuan angin. Eh adik2 paham kan chopper tu apa kan? Chopper = helicopter. Jarak dr Kerteh ke platform ni ada la lebih kurang 220km. So maksudnya chopper tu bergerak dengan kelajuan 220km/jam. Laju tu. Tp x rasa cam laju pon..
Ni part yg best..bila dh nmpk darat. Sebenarnya sblm nmpk darat, akan nmpk 2 pulau kecik & besar. Abg x pasti la pulau apa. Pulau Perhentian kot. Abg pakai bedal je..adik2 jgn percaya sgt la eh..



Dah nk smpai darat ni biasanya kita leh nmpk Kawasan Perindustrian Petronas, Kerteh. Kalo naik bas dr Kota Bharu/Kuala Terengganu - Kuantan/Johor memang lalu ikut jalan ni la. Dulu2 masa abg muda2 dulu, naik bas ke Johor mesti lalu jalan ni. Masa tu kagum gila bila lalu tengah malam. Bercahaya! Kalo tengah mamai, mmg nmpk cam castle je kawasan ni. Penuh ngan lampu. Pastu ada api flare lak lg. Kat sini gak ada Kerteh Port..so byk la kapal2 besar (kecik pn byk gak)










Abg snap gamba Kawasan Perindustrian ni dr atas banyak2..ye la x pakai kodak mmg la best snap byk2..kalo dolu2 xde nk snap byk2 camni..

Yang last sekali ni dh nk landing. Xde lak gamba airport..Gamba hutan je ada. Gamba ni sebenarnya abg nk amik gamba bayang2 chopper..adik2 nmpk?
Jadi adik2..begini la biasanya perjalanan balik abg dr offshore platform. Tp yang x bestnya sbb ada sejauh 300 km lg abg atas jalan nk smpai ke rumah..sakit pinggang woo bwk kete 3-4 jam. Smpai umah nk bekerja lak lg..
So tu saje utk kali ni. Rajin lak abg ni. Sebenarnya ada kawan tanya pasal life boat or brucker tu cemana. Abg belek2 la nk cari gamba brucker..tp jumpa gamba ni. So abg post gamba ni je la.. Bab brucker abg wat lain kali..

4 kutukans:

roxettepinky said...

ooo cam ni ke abg.. nk tnye sket leh?? "adik abg" tu saper?? meh la tunjuk sket rupenyer.. hahah (mntak ampun)

eye10 said...

budak z nih gatal weh sejak 2 menjak nk nikoh nih!!!

sue said...

bukan nok kata la..tapi BANGGA oo jadi ank trg..." terengganu maju..impian ku..."

eye10 said...

negeri je maju..rakyatnya x berapa nk maju sgt pon..hahahahaha