CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Time

Thursday, February 5, 2009

Cerita Amar Rifqi

Assalamualaikum..
kepada pembaca2 yg x berapa ramai pon..
Aku baru smpai offshore hr isnin lepas..sebenarnya aku pn xtau nk post apa..so aku post la gamba anak aku ni..rupa2nya bila pikir balik, rasa blog ni dh terpesong dr tujuan sebenar.. (terpesong lg??)

Tujuan asal blog ni sebenarnya nk ceritakan kehidupan di offshore..atas permintaan kawan2 aku kat luar sana la..tp xtau la..kadang2 cam rasa bersalah lak pada company bila dedahkan citer pasal tempat keje nih..tp aku rasa x salah pon..bukannya dedahkan rahsia syarikat..
dok citer pasal anak pn aku rasa ada kaitan gak ngan something about offshore life ni..ye la..2 minggu dok tinggalkan anak bini mesti la rindu kan?lebih2 lg bila 2 minggu dok umah anak always main ngan kita..so teringat la jugak..

Mesti ada orang kata..ala 2 minggu je org lain tgglkan anak bini berbulan2..Takpe..tu diorang punya citer..nk tau pasal citer diorang sila la tanya diorang atau rujuk blog diorang..

Anak aku ni makin bertambah lak aksi2 merbahaya yg dia wat..kes terbaru dlm 2 3 hari ni la..my wife yg citer..pertama; dipanjatnya tv..dh siap nk berdiri atas tv..yg kedua; panjat n berdiri atas meja seterika (ke apa org panggil aa??)

yang ni serba sedikit aksi2 yg berjaya dirakamkan..Utk my sis, tgk la ank sedara mu ni nk setanding ngan sepupu dio doh rasanya...


Yang ni biasa la ni..org sibuk dok pindahkan limau masuk dlm peti sejuk, dia sibuk tarik kotak nk wat main..pastu masuk la dlm kotak ni konon2 wat kete la tu..ye la bapak dia x mampu nk beli kete kat dia..Sebenarnya bukan apa, biasanya mainan dia kalo tahan 3 hari dh nasib baik..biasanya baru beli x smpai umah lg dh rosak..lg satu tgk pada pengalaman, rasa cam merbahaya lak beli kete utk dia..dh tgk dia panjat kete or moto budak lain..berdiri n menari lg..

Yang ni bila Rifqi nk membuktikan satu kajian yg mengatakan lembu tu buta warna..org kata lembu betina marah ngan warna merah.. Rifqi rilek je lalu depan lembu betina..(sebenarnya aku pn x igt pasal lembu n warna merah ni..kalu x xde la aku risk my son lalu dekat lembu...tp lembu tu rilek je) maka kesimpulan yg aku leh wat bila tgk gamba ni..mmg betul lembu buta warna, ataupun lembu tu lembu dara

Cubaan mencabar ombak.. sebenarnya anak aku penakut la jugak ngan air ni..ye la ombak besar sebenarnya..ni kat Pantai Irama Bachok.. dh x macam dulu lg..

Ni lak nk wat wheelie..kuat meniru budak ni..dia tgk budak2 lain wat dia nk wat gak..org panggil mama dia huda, dia pon panggil huda gak..




Bab panjat memajat ni perkara biasa la..selagi dia x berjaya selagi tu la dia akan usaha..so masa dia tgh berusaha memanjat tu jgn sesekali cuba halang atau larang..biar je dia panjat..so bila dia dh berjaya..dia akan tinggalkan la benda tu..gi wat benda lain lak..n lenkali lak dia wat balik..

Yang ni pon hobi dia gak..panjat masuk dlm almari dia..sampaikan kena kosongkan ruang tengah tu supaya dia leh masuk..so ruang tgh mmg stay kosong la..ni nk membuktikan yg dia fleksibel la konon..siap masuk n pusing dlm tu lg..mcm biasa gak..selagi x berjaya selagi tu dia cuba..bila dh berjaya wat u-turn dlm tu..dia g wat benda lain lak..

Muka bangga bila org x larang dia panjat sofa..bila dh berjaya, dia panjat lak coffee table kat sebelah tu..menari lak atas coffee table..kaca tu..bahaya betul..

Sekarang ni mmg pantang lepa la budok rifqi ni..kena selalu dlm pengawasan..kalo x, xtau la apa lg aksi2 stunt yg dia cuba lakukan..semua benda dia nk cuba..biasa la budak2 kan..smpai satu tahap ngan aku masa kecik la kot nnt..
Aku teruk sgt kot masa kecik dulu..mak aku kata, seaktif n senakal anak sedara aku tu, aku jauh lebih nakal n aktif...sian mak bapak aku kena jaga aku dulu kan..ha skrg aku lak rasa cemana..karma betul la kan?


10 kutukans:

sue said...

haa..baru nk tau..cmne pening kpale mak bapak jaga ms kecik2 dulu..skrg tuhan bagi deme lak rs susah camne nak jaga anak..sbb tu kena hargai jasa mak ayah..wat baik pd ibu bapa, nanti kot2 dah tua..anak2 lak yg wat baik pada kita..kalau tunjuk cth yg baik..maka baik la jadinye..sekian cramah ari ini..renung renungkan & slamat b'amal...hehe..

cik miera said...

alahai... comel nye

eye10 said...

sekian terima kasih...kawe bereh sokmo sbb tu kawe x penah marah ke anak kawe..sbb kawe faham perasaan dia serupa ngan kawe..
n terima kasih cik miera..comel ikut bapak dia la tu..kononnya

sue said...

perasannyer comel ikut dia..comel sbb ikut bini deme..kalau ikut deme ..x comel stara mana pun..hahahha

eye10 said...

ho la bini kawe kan comel mcm reva..huhuhuhu..
kelas jugok kawe ni kan?bini taraf2 pelakon/model

dairy said...

amboi nakalnye budak ni... ikut perangai sape la agaknye.. ni mesti ikut pak dia la ni.. hehehe...

Suzana Hazes said...

wow bro~
really2 cute ur son~
comey giler!

McLa said...

Fuhh..hok plg best panjat kusi hok ado roda tu la..bagus2..cemerlang sungguh..lagu ni la baru anok sedaro aku!zikry baru jatuh tangga umah pak sedara dia smlm..dr atas gelongsor jatuh muka dulu sampai ke bawah! huhu..jerit aku!

eye10 said...

weh pahtu lagu mana zikri..pecah muka ko?blog mu aku xleh bukok la..guano weh?

low said...

zikry vs rifki????mana lagi tinggi tahap kecemerlangan dalam membuat aksi2 stunt????hehehe....yie,,,demo keno suh uda record video rifki,,,,buleh wat bukti ko rifki bilo dio besa pahni,,,hahaha,,,like son like daddy,,,,,meme demo buas pelik pon maso kecik2,,hahaha,,,tu mengikut gapo hok ma demo royat laa,,,