CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Time

Saturday, May 23, 2009

Cerita pasal kerja...kembali ke pelantar asal

Assalamualaikum...hi tawan2...

Hari ni aku cuba meluangkan masa nk post entry..Dh lama rasanya xdok entry baru..almaklumlah..albusy la sket loni...

Selama setahun setengah aku undergoing Dual Skill Training kat platform sebelah..now i'm back to my original platform. Maksudnya aku kembali bekerja setelah honey moon selama setahun setengah ngadap laptop tiap2 hari dr kul 8 smpai tgh mlm. Mata aku pn dh rasa lain macam. Maybe effect ngadap laptop la kot. Tapi org lain lg teruk tiap2 hari ngadap monitor kan? X kira la ore lain..

Setelah bercuti selama 9 hari, aku naik ke platform ni pada hari Sabtu 16 Mei.. Hari Guru tu. Terkenang gak masa jd cikgu dulu...walaupun just kojap yo.. Masa hari guru ni la dok kutip hadiah dari anak murid.Abg x mintak, anak murid yang bagi. Yang bestnya, budak yg aku x ngajar pn ada bg hadiah gak. Secret admirer pon ada gak..hohoho...ye la cikgu muda. Cikgu2 lain dh season dh..

Hadiah paling x masuk akal adalah sekotak rokok dr sorang murid Cina. Pelajar aku la ni. Aku pn x igt aku ngajar form brape..rasanya form 3 kot kat 2nd school..Ajar Math.. Kat 1st school aku ngajar form 1 & 2 je rasanya. 

Budak Cina sorang ni mmg kamceng la ngan aku. Penah gak aku isap rokok sama2 belakang kantin. Gilo sungguh rasanya. Kalo kantoi mau kene reject la aku. 

Tu pasal budak laki.. Budak ppuan Cina ni lain lak citernya. Ada sekali tu (sekali la konon)..masa tu petang rasanya. Aku ada wat kelas tambahan utk sesape yg nk belaja je la. Watpe aku nk paksa budak2 yg xmau belaja tu datang kan? Budak Cina 2 org ni, masa tu ada beberapa org je budak dlm kelas.. Budak 2 ni ada la tanya soalan, so aku gi la duduk kat meja dia tulong selesaikan soalan dia. Masa tu sorang budak ni dok main gosok2 peha aku..haiceh..nk mnenyetimkan diri la jugak time tu..pastu sorang lg gelak..dia kata 'haa..cikgu makan pau' - ayat yg smpai skrg aku x paham.

Tu kisah budak cina.. Tang budak Melayu lak..aku ingat lg nama dia syikin la kalo x silap. Yg ni lg ngok..masa aku tgh mengajar kat depan..ada satu masa aku pandang dia - ada ke patut, dia dengan gaya menggoda kenyit mata kat aku, pastu jilat2 bibir dgn mata stim. Cilaka sungguh la.. nasib baik la aku baik..kalo aku x baik, mau aku bawak balik umah.

Amboi sungguh panjang cerita pasal cikgu..ye la ada org ucapkan selamat hari guru, terkenang gak zaman muda2 time jd cikgu..byk sungguh kisahnya. Lenkali cite la...nk balik belek balik album masa zaman muda2 dulu..

Sambung citer pasal kerja...Datang hari Sabtu..hari pertama byk la briefing & review pasal kerja & progress keje aku. Hari tu gak aku kena wat keje..Pastu hari Isnin aku kena gi remote platform. Remote platform ni mcm anak la kepada mother platform tempat keje aku skrg ni. Skrg ni unmanned - tp kena g bila ada keje yg nk wat kat sana. Kecik je remote platform ni. Kalo dulu2 mmg teramatlah boringnya kat remote platform ni. Xdok hiburan. Yang ada dulu TV & VCD player pastu sebijik PC. Jd kejenya melayan VCD calar balar yg sama tiap2 trip ke sana. Tp skrg dh ada astro, so xde la boring sangat. Yang bestnya dulu gi remote platform adalah pasal OT. Kalo standby kat sana (tdo situ la) ada tambahan OT sebanyak 3 jam sehari. So biasa dulu kena g dlm 3 or 4 hari. Tp aku penah dok sana smpai 8 hari. Teramatlah sangapnya. Raya Haji pn aku penah kena dok remote platform ni. Bayangkan beraya kat tgh laut 2 org je.

Ni rupanya platform tempat aku wat training selama sthn stgh tu. Masa aku study kat Instep dulu aku penah mai sini gak utk on job training. Tp 2 minggu je. Masa tu punya la jakun. Masa tu gak la 1st time naik helikopter. Tp xde la layan sgt, 5 minit heli tu naik aku dh tertido..Smpai platform baru sedar balik.. & begitulah seterusnya smpai la skrg...

Yang ni lak platform tempat aku keje skrg & tempat aku keje selama 3 tahun sblm aku gi wat training. Yg ni mother platform. Nama platform ni tuuut... Skrg aku blk semula ke platform ni & nasib baik aku masuk balik crew aku yg asal. Cerita pasal crew - kat sini regular crew ada 4 crew - A, B, C & D. Setiap crew kerja selama 2 minggu. Crew A akan back to back ngan crew C & crew B back to back ngan crew D. Maksudnya mmg antara crew ni x akan keje bersama2 la - jumpa pon masa nk balik & dtg tu je..selisih kat tangga menuju ke heli deck. Crew berturutan lak akan overlap. Maksudnya crew A akn jumpa crew D seminggu & crew B seminggu. & seterusnya. Paham ke x? Untuk regular crew, hari crew change adalah hari Khamis. Maka aku pn akan balik hari kamis ni la..28hb..utk bercuti lak selama 2 minggu. Begitu la adanya. Mmg best la keje sini. keje 2 minggu pastu cuti lak 2 minggu. Gaji xde lak pakai gaji 2 minggu je. Gaji memang tetap sebulan. Buleh tahan gak la. X malu la ngan keje aku ni kalo nk dibandingkan dgn kawan2 lama yg ada degree - sbb aku x smpat grad pn ngaji dulu..hohoho..

Seterusnya inilah gamba remote platform yg aku citer td...ada gak panggil satelite platform. Kecik je tuannya. Platform ni adalah gas operated platform. So agak merbahaya la jugak. Bila2 masa buleh meletup..hahahahaha

Untuk ke remote platform ni biasanya by boat la. On special occasion je g ngan heli. Naik boat ari tu terasa kebestan la jugak. Melintang ombak. punya la kuek dia punya hayun. Naik atas platform terus kena landing bg charge balik..

Ni lak rupanya boat yg bawak personnel inter rig. Perjalanan biasanya mengambil masa lebih kureng 20-30 minit bergantung kepada cuaca. Jarak antara mother platform ke remote platform ni lebih kurang 5km kalo x silap.

Ni lak masa nk diturunkan dr platform ke boat. Bergantung kat personnel transfer basket namanya. Sebenarnya ni gamba lama tp camni la caranya turun dr platform ke boat. Pakai crane. Kat mother platform ada crane & crane operator so ni la cara turun naik personnel dr platform-boat-platform.


Yang ni yang best sket. Ni dr boat ke platform. Memandangkan kat remote platform ada crane tp xde crane operator, ni la caranya untuk transfer personnel. Pakai swing rope. Kalo nasib x baik ada gak yg jatuh laut. Pengalaman paling best bagi aku masa melompat pakai swing rope ni, bila ombak terlalu besar. Masa tu aku kat remote platform ni la..Boat punya turun naik smpai leh nmpka propeller. Tp masa tu aku just attend boat landing pasal ada personnel nk naik ke platform. Yg nasib x baiknya last2 xleh naik. So personnel atas boat tu terpaksa la patah balik ke mother platform dengan keadaan ombak yg teramatlah bestnya. Mabuk free mmg kompem.
 
Hari Khamis aku balik ke mother platform ni. Sampai la hari ni hari Sabtu. Keje mmg selalu ada la. Yang mmbuatnya je yg x selalu ada. Apa2pon, dh mmg jarang sgt nk mengonlinekan diri bila dok kat sini. Terkenang kembali kehidupan selama sthn stgh yg mmg teramatlah jarang bekerja.

Panjang lak aku citer..last sekali nk tunjuk gamba awek lama aku...har har har...comel sungguh..tp sayang...



Ok la..panjang doh nih...sambung tgk cite bleach la pulok...pastu meniduri diri..
Sekian sahaja siaran kali ini...Thank you for reading..

8 kutukans:

Datin Paduka Bokbong said...

cikgu oh cikgu!!
aku pong cikgu supo mung le gok dlu2..dey la ngajar 2-3 libas!hehehehe

coman le awek lamo mung tuh..bkpo mung tggl dio nyo??heheh

shamsul said...

lawa awek mu nih... kalu dapat kat aku... yum,yum,yum.

diEl@ said...

hikhik..p ngajor kt skolh gtai wat pe???
tp gatai sguh erk ank murd die..
jd lg ckgu nsem...
eh!!eh!!nsem ke????hehe

tengku_fir21 said...

huhuhuh..
mcm best jer kerja tueee

si penunggu subuh said...

waaah sungguh berisi skali coretan ini..macam best lak.
terutamanya tyme jadi cikgu..
kisah cm dak melayu tu biasa la..
dy nak ngoda cikgu2 muda..
ape2 pun ...cikgu kerja yg mulia n bnyk "ganjaran sampingan " dy..hehe
aiyoh terus blog!

si penunggu subuh.

eye10 said...

bernas sungguh komen yg last tersebut...malangnya kawe sibuk x sempat nk blogging..

eye10 said...

eh diela kata kawe nsem tuh...nike mu jgn jeles..

Datin Paduka Bokbong said...

dio xkelih mung scara live lg kot???
klu kelih dio tau la...
sivaji the boss!!