CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Time

Wednesday, May 13, 2009

Cerita tentang Celcom Broadband Prepaid

Hi tawan2!!Pagi2 lg abg bersiaran..Anak abg bgn kul 6 pg lg hari ni. Dan sbg bapak mitali, abg pon membangunkan diri abg beberapa minit stlh ank abg bangun.

Pastu abg terus bukak internet..nk check harga emas PG utk hari ni. Fuyyooo...mahal sey..harga naik lg. Kat bwh ni ada senarai harga PG utk pg td..

(Last updated 13/05/09 6:20 AM)

Selling Price

Buying Price

20 gram

RM 2,221.00

RM 2,088.00

50 gram

RM 5,527.00

RM 5,223.00

100 gram

RM 11,002.00

RM 10,452.00

1 kilogram

RM 110,018.00

RM 104,517.00


Daily Gold Chart

Click to enlarge

Ha yang kecik molek ni pulak KITCO spot gold price utk hari ni..waktu skrg kat New York lebih kurang 6.30pm aaa...ye ke??sbnrnya skrg dh dkt kul 8 mlm kat NY. abg copy punya copy..bila paste kat sini kuar kul 6.30..abg pn x paham la..

Sebenarnya abg nk bercerita secara ringkas pasal celcom broadband prepaid ni. Tp disebabkan abg angau ngan emas, abg tertaip pasal emas lak, pastu tercopy pastu terpaste..abg x sengaja..

Ok..pasal celcom prepaid ni, abg beli kat celcom centre kat KB dgn harga RM25 je. Kat dlm ada airtime sbyk RM20. So dh kira ok la tu.. Ni la rupanya Celcom Broadband Prepaid Starter Pack yg telah dibogelkan. (Canon xde kena mengena dgn citer ni..beliau saja enteprem). Adik2 nmpk x kat bucu starter pack tu ada tulis '1st in MALAYSIA'? Ha tu maknanya abg la org pertama yg ada broadband prepaid ni. Nnt kalo korang beli, dh xde la '1st in MALAYSIA' tu. Ikut gilirang korams laa...


Kat bawah ni lak dia ada citer cemana buleh guna prepaid ni. Abg malas nk taip, snap je senang..so baca la sdiri. Lepas tu ada lak cara2 nk gunakan prepaid ni, samaada terus dr henfon 3G/3.5G, guna PC/laptop+henfon 3G/3.5G, guna laptop+PCI card ataupon gunakan PC/laptop+USB broadband modem.


Abg gunakan cara ke 4..pakai USB broadband modem. Ni la rupanya modem abg..


Ada 2 pakej untuk prepaid ni..1st, Daily Unlimited iatu RM6 utk akses internet selama 24 jam. Dan yang ke-2, Weekly Unlimited utk akses selama 7 hari iaitu RM20. Abg amik yg weekly. Pakai daily rugi lak kan? Cara2 untuk mengaktifkan & register plan ada dlm starter pack. So kalo x faham bila baca web celcom, baca la dlm User Guide dlm starter pack ni. Ada 3 bahasa, pilih je mana berkenan di hati.

Lupa laks...akses internet ni dgn kelajuan 384kbps yang bg aku dh memang ok la tu. But depends on location lak..kalo kat tompay ekau xdok 3G, mako xdo la kolajuan seperti yang diwar-warkan. (tp kat laptop aku ni speed dia dh jd 3.6mbps - kelajuan 3G la tu).

Pasal nk top up, buleh gunakan top up prepaid celcom yg biasa tuh. Cara2 nk topup pn ada dlm user guide. Disebabkan namanya pon prepaid, maka kita kena pre - paid dulu sblm buleh guna. So topup dulu sblm buleh guna. Tp yg mula2 ni dh ada credit sbyk RM20. Prepaid ye tawan2..xyah baya bil bulan2, xyah register2 nama ke apa..

Pasal connection, setakat ni xde la masalah pon. clear je line - kecuali ada gak sekali 2 tersangkut. Ni kalo pakai USB modem, kalo pakai henfon kawe x tau la...tp saing kawe kato dia pakai tepon 3G bereh gok line..clear je..

OK tu je la..bini abg suruh jaga anak...abg lak buat2 nk berak la pulak..hoho..

Sekian thank you.

5 kutukans:

Datin Paduka Bokbong said...

tengkiyu, gu!!
ok...ambo ado skt nk tyo ni...
dio wi skli ko usb modem tu??
ko kno bli asing?klu bli asing, brapo $?

tengs byk2!!

eye10 said...

ore oyak doh suruh tanya di kaunter pertanyaan kb mall!!!!

xpo2 kawe jwb..
USB modem tu kalu diikutkan logik baya rm25 tu, mustahil la dia wi skali..jd anda kena la beli sdiri secara berasingan ataupon ada pakej prepaid + usb modem di agen2 celcom..

kalu beli asing harga mencecah rm300 gak rasanya..kalu beli pakej skali ngan prepaid - kat kb ni jd koho mahal..

jd ada baiknya mu survey harga dulu pahtu compare la..

Datin Paduka Bokbong said...

ooo...g2 eh...
aloh la...bru jah ai koya nok guno prepaid broadband nih..keno kensel dlu la gamoknyo..huhuhu

wei, gilo la ai nk keno kelik kb smato2 nk tya psl nih!!

tya skt xkey xleh, metta ko dio jd tokey mah doh lenih!
hgahahahaahahha

azran adam said...

tertarik dengan tajuk blog, 'kehidupan di offshore'......

Lord Vampire said...

abg,thanks 4 blog nie.beZ laaaaaaaaaaaaaaaa....nak minte tlg.nak tny psl broadband.nak letak dlm blog...bleh x abg bg isi2 penting lain tntg broadband??..........hantar ke alamat nie.....vampires_blackworld@yahoo.com