CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Time

Thursday, January 1, 2009

Cerita 3 hari di TSTC

Assalamualaikum...
lama sungguh rasanya x update blog kawe nih..usaha tu ada lama doh..tp keupayaan internet yg terbatas la pulok kat umah..
aku ada try pakai celcom daily unlimited kat umah..pakai handphone..tp line cam pund*#..nk pakai usb modem tu rasanya x berbaloi la pulak pasal aku kat umah 2 minggu jah sebulan..lgpon bukannya aku pakai hari2..
sungguh x berbaloi..campur lak ngan kedekut..huhuhu..bukan kedekut tp berjimat cermat..

Ok..today i nk story u pasal training yg aku wat masa cuti baru2 nih..
1st of all..is not 2nd at all..if u know what i mean..tell me cos i donno what i talk about the roundabout..n roundabout in INSTEP is the widest(betul ke?) roundabout in malaysia...

Introduksi
Utk melayakkan anda menaiki chopper utk ke offshore installation..anda hendaklah mempunyai safety passport..(aisey..malas la pulak nk scan nk attach kat sini rupa safety passport tuh..anda2 sila imaginekan sendiri la ek..tu pn kalo rajin).
Safety Passport ni rupanya 2 3 tahun lepas adalah seperti passport biasa(bentuk buku) yg kat dalam tu ada personal info n safety trainings yg diorang dh undergoing. Training yg wajib kitorang2 jalani untuk obtain safety passport ni adalah Combined Safety Course (CSC) yg aku nk cerita ni la..dan 1 lg medical check..tempoh luput(expired???) training n medical check-up ni ada setiap 3 tahun..maknanya kena undergoing benda ni setiap 3 tahun. Tapi start tahun ni denganya setiap 2 tahun lak..nama course tu pn bukan CSC lg la..apa nama ntah aku x igt..

eh forgotten always cos i ate semut a lot kot..skrg ni safety pasport dlm bentuk smart card..siap ada chip lg..(tp baru je guna chip tu..dulu pakai print kat kad tu je tarikh luput training tu).

FYI..baru2 ni ada training ke 3 yg aku gi sejak aku study kat INSTEP n keje ni..(tp keje baru 4 tahun..betul la tu)
(perenggan baru)

ni la rupa Terengganu Safety Training Centre (TSTC) yg terletak di terengganu la..dlm daerah Kemaman. ni gamba depan nih..(pesanan penaja : sorry kualiti gamba kurang memuaskan sbb amik gamba ni masa tgh memandu)

Course Content:
rupa2nya la kan..aku x igt pulok nk bwk buku2 nota hok buleh masa course tu..so aku terangkan mengikut daya ingatan aku la eh..walaupun rasanya aku lemah daya ingatan..kot

Ok..course ni mengambil masa 3 hari..yg menjadikan beliau (course tu la) dipanggil Combined Safety Course adalah disbbkan oleh kecombinationan course tersebut yg mengandungi lebih dr 1 training dlm 1 course tersebut..kalo ada satu je training dia xleh combine la..

Yang terkandung dlm course ni (ikut aku igt la nama dia) :
adoi yaiii aku x igt maaa...

mula2 teori la hr pertama tu..belajar la pasal bab2 basic safety utk kerja kat pelantar..utk naik chopper..utk..adooiii x igt..
gitu la lebih kurang..seharian la dok dlm kelas..(campur tdo)
ha kan aku dh cakap..aku mmg pelupa..sebenarnya hr pertama sebelah petangnya kami ke Jeti Teluk Kalong utk training Life boat lak...x igt lak amik gamba..ni korang kena imagine sendiri la jugak..hahahahaha...

hari ke 2 lak yg best n boleh menyebabkan org2 tertentu terasa singkat je nafas..(termasuk la aku)...sebab melibatkan air..adoi lemah betul...

kat bwh ni aku siap attach gamba step by step training hr kedua..silakan...


gamba atas ni lak pandangan sini kolam tempat training..bayangkan sendiri la rupa dr atas ke..dr bawah ke..

Memula kitorang dok main kat tepi2 kolam tu je. Trainer bg penerangan sket2 pasal training hr ni..pastu ada la terangkan cemana nk naik transfer basket..cemana nk guna flare..flare ke nama dia? tu la..yg dlm citer2 omputeh byk guna tuh..yg bila kita terapung kat laut ke..sesat dlm hutan ke..pastu kita nmpk ada penyelamat, kita guna la flare tu..yg asap warna oren ke..yg ada api tu ke..utk menunjukkan kita ada kat tempat tu. So penyelamat leh nmpk walau beribu batu jauhnya.. (ye la tu..)

Lepas tu la pulak..kitorang dibahagikan kepada 2 group..1 group wat HUET (Helicopter Underwater Escape Training) n group aku lak wat benda kat bwh ni..

1. Mula2 kitorng training cara gunakan EBP..EBP tu makna Emergency Breathing...P tu apa ntah aku x igt..gamba kat ni la bukan EBP. EBP tu dlm bentu tabung kecil je la..cukup utk bernafas dlm 30 kali sedutan kot..2 minit la rasanya..gamba kat bwh ni nk bernafas dlm air 16 jam pon buleh kot... tu aku kat tgh tu..susah weh mula2 nk guna benda ni..tp bila dh biasa..rasa mcm nk dok dlm air smpai pg esok..ye la..buleh nyawo dale air ore kato..sedak la jugak..pengalaman baru nih..sblm ni training xde pakai benda ni..lama la jugak dok dlm air..dlm 10 minit kot..matejon rilek je..siap xyang pegang pon leh tenggelam..aku kemah keming pegang tmpt duduk tu x bg terapung..byk angin kot dlm badan..


2. 1 of exciting event in this course ialah terjun dr platform. Dr bwh mmg la napok rendah..tinggi platform ni dr aras air kolam ada la 15 kaki. pastu cmpur lak ngan kedalaman air kolam ada la 15 kaki lg. So bila kat atas tu rasa cam tinggi sgt la..kecut gak la benda2 yg leh kecut.. Cara nk terjun, satu tangan tutup hidung n mulut, n satu tangan lg silangkan n pegang bahu life jacket. Masa terjun tu pulak, kena silangkan kaki utk melindungi antara anggota badan terpenting bg lelaki. Kalo x silangkan (kepit betul2..) buleh pecah woo telo..x caye??try sndiri..


3. Lepas terjun, berenang kuak lentang menuju ke satu sudut kolam. Lepas tu dengan mesranya kami bersilang siku la ramai2 tu utk wat bulatan. Posisi mcm ni dipanggil HELP position. HELP tu maksudnya...mmmm...x igt lg maaa...adoii..cemana nk wat dokumentari nih??

4. Lepas berkumpul..bersama2 la pulak renang kuak lentang secara berjemaah menuju kehujung kolam. Kononnya menuju ke arah chopper yg datang utk menyelamatkan budak2 yg hanyut ni..


5. Kemudian acara naik rakit keselamatan atau dalam bahasa klate ore panggil life raft. Naik senang nk turun songsang lak. Maka secara tidak langsung akan ada la manusia2 yang minum air melalui hidung.

6. Yang ni lak kononnya ada kapal besar yg datang menyelamat. Panjat la pulak net ni..nampak mudah, tp kiok gak. Tu la sape suruh makan tdo je..bersenam jauh sekali..


7. Acara yg ditunggu2 n paling meriah sekali adalah Helicopter Underwater Escape Training (HUET) ni. HUET ni adalah training utk menyelamatkan diri bila chopper ditching. Dlm HUET ni ada sub acara lak. Terbahagi kepada 3 training.


Situasi pertama...Chopper jatuh ke air, kemudian perlahan2 tenggelam. Masa ni la kitorang gunakan EBP yg diterangkan td. Ada la 2 minit dok dlm air tu bernafas guna EBP. 
Situasi kedua..Chopper jatuh dlm air..kemudian tenggelam..masa ni guna EBP gak. Kali ni kotorang kena keluar dr chopper melalui 1 pintu je. So masa ni gak la nk tgk kwn tendang kepala kwn ke..ye la ada 6 org dlm tu tp kuar 1 pintu je..
Situasi ketiga n yg paling best.. Chopper jatuh..tenggelam pastu terbalik. Maka kaki atas kepala bawah la..bila bubbles dh clear baru leh bukak buckle n keluar melalui pintu terdekat dgn anda. Tp ada gak yg kuar melalui pintu yg jauh. Ye la, dh kaki atas kepala bwh, dunia pusing maa...pening maa..
Tgk aku rilek je siap leh pandang cameraman lg lepas kuar tu..kononnya rilek la..padahal kalo terlepas tangan tu mau tenggelam tu..air x dlm, 15 kaki je..

Acara hari ke-3:
Hari ke-3 lak training Basic Fire Fighting. sebelah pg kitorang denga kuliah je la..basic of fire, type of fire extinguisher..bla3...
sepatutnya sebelah petang ada praktikal training. Tp disebabkan ramai antara kami yg baru je lepas wat Fire Team Development, maka kitorang lepas la termasuk la aku..walaupun aku baru je buat..baru 3 tahun..dh expired pn hahaha.. So tghr tu buleh balik la, kecuali yg 1st timer n non regular offshore crew..
disebabkan kami balik sebelum praktikal, maka xde la gamba. So adik2 semua kena gunakan imaginasi adik2..

Tu je la rasanya yg aku igt..byk benda remeh2 xyah citer la..xkan salin baju n berebut kasut pon nk citer gak kot.. Maka kalo adik2 semua berminat nk join training ni, g la register kat TSTC. Murah je, RM1900 satu kapla. (kapla atas je, yg bwh2 x kira..)

nk tau lebih lanjut, sila la layari www.tstc.com ke www.tstc.com.my..x igt maaa...

Sekian terima kasih..
 

5 kutukans:

nike nazira said...

pandai ko mung breney, bek2? key mung kambing...kambing key tkut air!!
hahahahahahahahahahahahaahahahaaha!!

eye10 said...

sedak weh kata ore kambing..
mung pulok beruk kahung??
hung hung hung...

dairy said...

agak2 kalau org tak tau berenang x lepas la training ni? ke ada org tolong selamatkan? mcm life guard la.. -dairy-

Hairi Izudin Hussin said...

lepas..ramai org xtau berenang leh lepas..asalkan baya..mesti lepas punya la..hoho

Puan ApasH said...

Hi,

Minta izin nak tempek gambar HUET tu kat blog saya ye. Saya ade letak link tanda kredit. Saya google HUET dan jumpe gambar di blog awak. Terima kasih.